BAĞIRSAKLARINIZI TANIYIN, HAYATINIZI DEĞİŞTİRİN! / PUDRA.COM
Tüm dünya bağırsakların neden bu kadar önemli olduğunu konuşuyor. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul bağırsağınızı nasıl sağlıklı tutabileceğinizi anlatıyor.
Bağırsak sağlığımızın düşündüğümüzden çok daha önemli olduğunu biliyor muydunuz? Eğer bağırsaklarımız sağlıklı ise biz de sağlıklıyız demektir. Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, “Duygusal Beyin: Bağırsak” kitabında bağırsakların, sağlığımız için ne kadar önemli olduğunu anlatıyor.
Bağırsaklarınızla ilgili bilmeniz gerekenler…
* Beden kitle indeksi 30’un üzerinde olan obez kadınların ve 88 cm ve üstü bel çevresine sahip olan kadınların zayıf kadınlara oranla kolon kanserine yakalanma riski daha fazladır. 30 yaşından sonra hızlı kilo artışıyla beraber bu risk 2,4 kat daha artmaktadır. Ayrıca bu durum 7 kat daha fazla safra taşı oluşturma riski taşımaktadır. Alkol tüketimi olmadığı halde bu kişilerin %70’inde yağlı karaciğer gelişmektedir.
* Bağırsaklardaki şişkinlik, kabızlık ya da ishal sebebiyle sıklıkla kişi yeterli beslenememekte veya yanlış beslenmektedir. Yağ içeriği yüksek bir diyet bağırsakları yormaktadır. Mesela kadınlar için günlük 50 gram yağ yeterlidir. Ancak yapılan anketler göstermektedir ki günümüz yaşamında günlük alınan yağ miktarı 100 gramı geçmektedir. Fazla alkol tüketimi de ince bağırsağı tahriş eder ve zarar verir. Aynı şekilde işlenmiş kahve ve kavrulmuş ette bulunan maddeler de ince bağırsağa zarar verir.
* Bilim adamları hareketsiz yaşamın bağırsaklarımıza ne kadar zarar verdiği hakkında daha fazla kanıta ulaşmaktadır. Egzersizle haftada 1500 kaloriden daha az harcayan bireylerin bağırsaklarına daha az kan gider. Hareket etmeyen bağırsaklarda bedenden atılması gereken artıklar daha uzun süre bağırsakta kalarak bedeni içeriden zehirlemeye başlar.
* Pek çok ilaç bağırsak florasına zarar verebilir ve ishale yol açabilir. Bunlar arasında antibiyotikler, anti-asitler, doğum kontrol hapları, kolesterol düşürücü ilaçlar ya da anti-hipertansifler sayılabilir.
Peki, Nasıl daha sağlıklı bağırsaklara kavuşabiliriz?
* Bağırsak sağlığını desteklemek için günlük olarak en az 30 gram lif tüketilmelidir. Çünkü lif açısından zengin bir beslenme programı bağırsak duvarımızı zararlı maddelere karşı korur. 30 gram lif içeren örnek yiyecekler: 1 dilim tam tahıllı ekmek, 1 porsiyon fındıklı müsli, 1 yemek kaşığı keten tohumu, 1 adet haşlanmış patates, 1 porsiyon tam tahıllı pirinç, 1 porsiyon marul, 1 adet havuç, 1 adet kabuklu elma, 1 porsiyon çilek ve 10 adet fındık.
* Yoğurt (sağlıklı olan evde kendi mayaladığınız yoğurttur; raf ömrünün uzaması kalitesini azaltmaktadır), kefir ya da peynir altı suyu gibi doğal probiyotikler içerdikleri laktik asit bakterileri sayesinde bağırsak florasını ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Spesifik yağsız probiyotik içecekler de milyarlarca bağırsak dostu bakteri bulundurur.
* Yorgun olan bağırsağınızı uyandırmaya çalışın: Bunu gerçekleştirmek için çok önemli bazı tavsiyelerde bulunacağım. Bunların belli aralıklarla yapılması bağırsak fonksiyonlarına yardımcı olacaktır. Günlük beş dakikalık enerji masajı bunu sağlayabilir. Bunun için sırtüstü yere yatın, bacakları hafifçe bükün. Karnınızı yumuşak bir fırça ile saat yönünde yavaşça fırçalayın. Bağırsak üzerine yapılacak olan masaj bağırsakların anatomik yerleşkesine göre yapılmalıdır. Bu nedenle bu masaj işlemine sağ alt karından başlayın. Yukarıya doğru çıkın, yukarıya vardığınızda sol karın sınırına ve oradan aşağıya anüse doğru hareket edin. Bu hareketleri kalın bağırsak boyunca yapın. Sonrasında başparmağınızı göbek deliğinize yerleştirip dairesel hareketlerle masaj yapın. Bu her defasında yaklaşık olarak 10-15 kez yapılmalıdır. Daha sonra ilk yapmış olduğunuz sağ alt karından başlayıp sola doğru yaptığınız aynı masajı tekrarlayın. Bu masaj 5 dakika kadar sürmelidir. Bu masaja rağmen bağırsaklar hala iyi çalışmıyorsa dönem dönem magnezyum granül alınabilir. Bir tatlı kaşığı kadar magnezyum granülü (bir poşet granül) bir su bardağında eriterek akşam yatmadan önce için. Bağırsak tembelliği için bu yöntem oldukça etkili bir tedavidir.
* Safra üretimini, pankreas ve bağırsaklardaki sindirim sıvılarının üretimini sağlayan birçok besin vardır. Özellikle zencefil ve zerdeçal bunlar arasındadır. Zencefil kolonda rahatsızlık veren bakterilerin çoğalmasını inhibe eder ve sağlıklı bir bağırsak florası için gerekli olan laktik asit üreten faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Yapılan son çalışmalar ise zerdeçalın bağırsak kanseri riskini azalttığını göstermektedir.
Yazının tam metni için lütfen tıklayın
http://www.pudra.com/saglikli-yasam/saglik/bagirsak-sagligini-neler-etkiler-26116.htm