GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZİNDE VE SAĞLIKLI OLMAK DEMEK / HABERTÜRK HAYAT
Hayata pozitif bakmak, egzersiz yapmak, yorgunluk azaltıcı besinlerden yararlanmak ve vücudu toksinlerden arındırıcı faaliyetlerde bulunmak bağışıklık sistemimizi yükseltmeye yarıyor.Bunların yetersiz kaldığı durumlardaysa devreye başka korunma yolları giriyor...
İnsan vücudunun, hastalıklara karşı savunma sistemiyle donatıldığını ve bu nedenle kendi kendini iyileştirme yeteneğine sahip olduğunu hepimiz biliriz. Hastalığa yol açan maddeler tarafından uyarıldığında, bağışıklık sisteminin harekete geçtiğinide... Sağlıklı bir bağışıklık kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamızı sağlamanın yanında; bizi enfeksiyonlardan, kanserlerden ve çevresel zararlardan da korur.
Tamamlayıcı Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Nazlıkul, “Bağışıklık sistemimizi zayıflatan faktörlerle mücadele noktasında; bizi strese sokan şeylerden olabildiğince uzak durmak, hayata ve olaylara pozitif bakış açısıyla yaklaşmak, alkol ve sigara tüketiminden uzak olmak, dengeli ve düzenli beslenmek spor yapmak gerekmektedir” diyor. Bu destekler yetersiz kaldığında dışarıdan bağışıklık sistemini güçlendirici yardım alınması gerekebiliyor. Prof. Dr. Nazlıkul; alkoldenden, asitli içeceklerden, hazır besinlerden, sakatatlardan, çok yağlı gıdalardan ve şekerli besinlerden yorgunluk yaptıkları için uzak durmak gerektiğini söylüyor.
Bir günlük detoks diyeti
Sabah kalkınca:
1-2 bardak ılık su veya maden suyu için. Bunun yerine 1-2 bardak bitkisel çay, meyve veya sebze suyu da içebilirsiniz.
Kahvaltı:
1 su bardağı meyve suyu
3-4 adet kuru kayısı veya kuru incir
2-3 yemek kaşığı müsli veya meyveli yoğurt
1 su bardağı az yağlı süt veya yoğurtla, 1 bardak ayran veya taze meyve suyu
Kuşluk:
1 su bardağı taze hazırlanmış sebze veya meyve suyu karışımı
1 bardak bitkisel çay veya 1 meyve
Öğle yemeği öncesi:
Öğle yemeğinden 30 dakika kadar önce 1 bardak su veya bit kisel çay
Öğle yemeği:
Haşlanmış taze sebze tabağı veya közde pişmiş taze sebze tabağı (Özellikle patates)
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
İstenilen miktarda yeşil salata veya meyve tabağı
Fırında veya haşlanmış patates, balık (Izgara veya fırınlanmış)
İkindi:
1 adet küçük boy elma, 4 adet kepekli bisküvi mevsimsel sebze ve meyve suyu
Akşam yemeği öncesi:
1 su bardağı bitkisel çay, haşlanmış taze ıhlamur, ada çayı, papatya veya limon suyu
Akşam yemeği:
Haşlanmış taze sebze tabağı
1 su bardağı yarım yağlı veya yağsız yoğurt
İstenildiği kadar yeşil salata
Yatmadan önce:
1 bardak bitkisel çay
Not: Bu süre içinde et ve ekmek tüketilmemesi gerekmektedir.
Egzersiz yapmanın faydaları
Bağışıklık (immun) sistemi üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Fazla kiloların verilmesini ve yağ miktarının azalmasını sağlar.
Kalp krizi ris ki ni azaltır.
Yağ yakımını olumlu yönde etkiler.
Soğuk algınlığına yakalanma oranının azalmasını sağlar.
Vücudun maksimum oksijen tüketimini olumlu etkiler.
Adaleleri güçlendirir.
Yüksek tansiyon riskini azaltır.
Hdl oranını artırır ve Ldl kolesterol seviyesini düşürür.
Kısa hafızayı olumlu yönde etkiler.
İnsanın korkularını yenmesi üzerinde etkilidir.
Mafsallarda oluşacak artrozu geciktirmek te ve korumaktadır.
Mutluluk verir.
Stresle mücadelede olumlu etkisi vardır.
Bağırsaklarda meydana gelebilecek kanser riskini azaltır.
Felç olma riskini azaltır ve felç sonucu erken ölümü önler.
Tromboz (trombüsten kopan pıhtı parçası) riskini azaltmaya yardımcıdır.
Sırt ve bel ağrılarının azalmasına ve tedavisine yardımcıdır.
İnsanın kendine olan güvenini artırır.
Serbest radikallerin oluşumunu kısmi olarak engellemektedir.
Bağışıklık yükseltici önlemler
Spor
Sağlıklı beslenme
Doğal immunostimulanlar
Vitamin ve mineraller
Bitkisel ürünler
Omega-3 yağ asitleri
Bağırsak florasının düzenlenmesi
Nöralterapi
Akupunktur
Ozon tedavisi
Biyofoton terapisi
Titreşim manyetik alan terapisi (Proquant, AMS, Reviquant)
Yorgunluğu azaltmak için baharda en çok bunları tüketin
Yağlı tohumlar:
Niasin ve E vitamini ile demir ve potasyum minerali içeren; fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli, ancak yüksek enerji içeriklerinden ötürü tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Günde 1 avuç kadar tüketilmelerinin sayısız yararı vardır.
Yeşil yapraklı sebzeler:
C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının (ıspanak, roka, pazı, nane, tere) tüketilmesi önerilmektedir. Bu sebzeleri çiğ olarak ya da yüksek sıcaklıkta, kısa süre az suda buharda pişirerek tüketmek vitamin ve mineral kayıplarını önler.
Yumurta:
Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta; anne sütü kalitesinde protein içerir ve ‘örnek protein’ olarak tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde besleyicidir. Lesitin içerdiğinden kolesterolü artırıcı etki göstermez. Yüksek kolesterol, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi sağlık problemleri olanlar haftada 2 kere (farklı günlerde olmak koşuluyla) yumurta tüketebilir. Kişi seviyorsa ve sağlık problemi yoksa; her gün 1 adet de yiyebilir. Kıymalı, pastırmalı, sucuklu veya tereyağlı tüketilmemelidir.
Kuru baklagiller:
Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir. İçerdikleri diyet lifi sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlarlar. Bu nedenle haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagiller tüketmekte yarar vardır.
Kepekli tahıllar:
Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin (esmer ekmek, bulgur, kepekli pirinç, makarna, erişte ve un) tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması; yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır
Süt ve süt ürünleri:
Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız olarak tercih edilmesi sağlıklıdır. Bunlar, ışık almayacak
şekilde saklanmalıdır.
Diğer besinler:
Elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler; maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, havuç, patates, turp, engi nar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler; ayçekirdeği ve yeşil çay yorgunluğu giderir.
Hazırlayan: Ceyda Erenoğlu